Składniki

Organiczna kurkuma
Kurkumina zawarta w kurkumie to silny przeciwutleniacz który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Kurkumina wykazuje działania antyoksydacyjne, który neutralizuje wolne rodniki - cząsteczki, które uszkadzają komórki organizmu. Stany zapalne jak i wolne rodniki, są kluczowym czynnikiem wpływającym na występowanie schorzeń układu krwionośnego, chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych. Co więcej, kurkumina wspomaga leczenie chorób stawów, przyspiesza gojenie się ran oraz wspomaga procesy trawienne.

Cholina (Witamina B4)
W organizmie występuje pod postacią związków fosfolipidowych. Cholina odgrywa bardzo ważną rolę w różnych przemianach i procesach zachodzących w ciele - w tym istotnych dla prawidłowej pracy wątroby, układu nerwowego, procesów poznawczych, ale również dla gospodarki lipidowej. Właściwe jej stężenie w organizmie zabezpiecza przed zespołem stłuszczenia wątroby.
Źródła występowania: żółtka jaja kurzego, podroby (gł. wątroba), wołowina, ryby, nasiona roślin strączkowych (gł. soja), drożdże, kiełki pszenicy, szpinak.

Kwas foliowy (Witamina B9)
To grupa związków chemicznych o podobnej budowie rozpuszczalna w wodzie. Nie jest magazynowany w organizmie więc musi być dostarczany w diecie psa codziennie. Jest to witamina niezbędna w organizmie we wszystkich tkankach, których komórki ulegają intensywnemu podziałowi. Kwas foliowy bierze również udział w syntezie cząstek, które budują DNA. Szczególnie w okresie płodowym występuje bardzo duże zapotrzebowanie zarodków na kwas foliowy, stąd zaleca się suplementowanie go ciężarnym sukom. Niedobór kwasu foliowego u psów może prowadzić do spowolnienia wzrostu, braku apetytu, niedokrwistości megaloblastycznej, leukopenii, zapalenia języka, osłabienia reakcji odpornościowych. Dodatek kwasu foliowego w diecie suk doprowadził do obniżenia częstości występowania rozszczepu podniebienia u szczeniąt.
Źródła występowania: wątroba, żółtko jaja kurzego oraz zielone warzywa.

Witamina E
To grupa związków wykazujących właściwości przeciwutleniające – wśród nich, najbardziej rozpowszechnionym związkiem jest alfatokoferol. Jest to forma o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających, która działa na poziomie błon komórkowych. Witamina E magazynowana jest w organizmie w tkance tłuszczowej, wątrobie oraz mięśniach. Niedobór witaminy E u psa może prowadzić do osłabienia mięśni, upośledzenia spermatogenezy u samców oraz niepłodności, częstszego porodu martwych szczeniąt przez samice, zwyrodnienia siatkówki, obrzęków podskórnych, duszności, a nawet śpiączki.
Źródła występowania: oleje, ziarna roślin oleistych, zarodki zbóż, wątroba, jaja.

Witamina A
W osoczu psów występuje w formie retinolu i estrów retinylu. Witamina A bierze udział w procesach widzenia. Reguluje wzrost i różnicowanie się komórek. Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu. Uczestniczy w procesach rozrodczych. Ma ważne znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego, skóry i błon śluzowych. Wpływa na metabolizm tkanki kostnej. Niedobór witaminy A jest związany głównie z zaburzeniami wzroku. Ponadto zwiększa się podatność na zakażenia. Może dochodzić do utraty masy ciała, zaburzeń rozrodu i pogorszenia się stanu skóry i okrywy włosowej.
Źródła występowania: wątroba, olej z wątroby dorsza, marchew, żółtka jaj.

Witamina D
Poprawia metabolizm minerałów (pomaga wchłaniać wapń i fosfor z pokarmu) oraz sprawność układu immunologicznego. Dodatkowo wspomaga działanie układu mięśniowego, zmniejsza ryzyko powikłań związanych z chorobami serca. Niedobór witaminy D prowadzi do zmniejszenia masy mięśniowej, częstego zmęczenia czy zahamowania wzrostu.
Źródła występowania: tłuste ryby, olej z wątroby ryb, wątroba wołowa, żółtka jaj.

Olej z alg
Zawiera duże ilości kwasu DHA i EPA niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich błon komórkowych, przez co pośrednio wpływają na stan odżywienia organizmu. Zmniejsz ryzyko chorób serca, pomaga w utrzymaniu dobrego wzroku, wspomaga prace mózgu, hamuje procesy zapalne.

Metionina
Aminokwas siarkowy, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć (aminokwas egzogenny). Bierze udział w procesach syntezy białek. Lizyna pełni wiele funkcji m. in. ma ważne znaczenie w procesach keratynizacji naskórka, włosów i pazurów, uczestniczy w procesie detoksykacji, ma działanie przeciwkamiczne i żółtotwórcze. To z niej powstaje cysteina, drugi co do ważności aminokwas siarkowy.
Źródła występowania: niektóre rośliny strączkowe, brukselka, brokuły, jaja, mleko oraz czerwone mięso.

Lizyna
Organiczny związek chemiczny należący do grupy aminokwasów białkowych. Nie jest wytwarzana naturalnie w organizmie. Lizyna stanowi budulec białek, między innymi w mięśniach, ścięgnach i kościach. Przyspiesza przyrost masy mięśniowej oraz regenerację uszkodzonych tkanek. Uczestniczy również w produkcji hormonów, przeciwciał, enzymów, a także przyczynia się do wytwarzania kolagenu odpowiadającego m.in. za sprężystość skóry. Co więcej, bierze udział w metabolizmie tłuszczów, wzmacnia pracę układu immunologicznego, zwiększa odporność.
Źródła występowania: jaja, mleko, ryby (np. halibut, łosoś, tuńczyk), czerwone mięso, drób, ziemniaki, zielony groszek.

Żelazo
Składnik mineralny, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jego udział jest istotny przede wszystkim w oddychaniu tlenowym, ale też w regulacji funkcjonowania układu immunologicznego, metabolizmie cholesterolu, procesach detoksykacyjnych zachodzących w wątrobie oraz podziałach komórkowych. Żelazo występuje przede wszystkim w erytrocytach, czyli czerwonych krwinkach. Chociaż w organizmie (głównie w wątrobie) zgromadzone są też zapasy żelaza, jest to składnik, który powinien być dostarczany codziennie wraz z dietą. Niedobory żelaza prowadzą do niedokrwistości, której objawami są: przewlekłe zmęczenie, obniżona odporność, bladość błon śluzowych, zmniejszenie apetytu.
Źródła występowania: mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego, drób, ryby.,

Witamina C
Związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w syntezie kolagenu, karnityny i amin katecholowych. Zwiększa wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Pobudza inaktywację różnych substancji toksycznych. Skutecznie wspiera odporność, a ponadto jest skutecznym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i poprawia pracę układu krążenia. Dodatkowo witamina C przyspiesza gojenie ran, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Kwas askorbinowy może wspomagać walkę z nowotworami. Niedobory prowadzą do osłabienia, bóli mięśni i stawów, braku apetytu, infekcji, trudności w gojeniu się ran,
Źródła występowania: czarna porzeczka, brukselka, brokuły, jeżyny, pomarańcze, kiwi, szpinak, jarmuż, zielony groszek.

Chondroityna
Organiczny związek chemiczny należącym do grupy glikozoaminoglikanów. Wytwarzana jest przez organizm. Jest jednym z głównych składników chrząstki stawowej, odpowiadającej za likwidowanie tarcia pomiędzy stykającymi się ze sobą elementami. Chondroityna zapewnia nawilżenie tkanki chrzęstnej, chroni chrząstkę przed degradacją i uszkodzeniem, wspomaga regenerację uszkodzonej chrząstki, która jest odżywiania tylko za pośrednictwem płynu międzykomórkowego, działa przeciwbólowo, zwiększa wytrzymałość, elastyczność oraz ruchomość stawów.
Źródła występowania: tkanki bogate w chrząstki, np. karkówka i nasada ogonowa, buliony kostne, rosoły na bazie kości i chrząstek zwierzęcych.

Glukozamina
Aminocukier występujący naturalnie w organizmie. Stanowi budulec związków występujących w chrząstce stawowej. Glukozamina wspomaga regenerację tkanki chrzęstnej i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie stawów. Wspomaga hamowanie bólu w przebiegu choroby zwyrodnienia stawów.
Źródła występowania: owoce morza: krewetki, kraby czy raki

Witamina B12
Zwana kobalaminą lub cyjanokobalaminą to związek chemiczny odpowiedzialny za prawidłowy rozwój komórek nerwowych, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego poprzez zmniejszanie poziomu trójglicerydów we krwi. witamina B12 oddziałuje na układ kostny, warunkuje podziały komórkowe oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz białek uczestniczących w ich budowaniu. Co więcej, zapobiega niedokrwistości, pobudza apetyt, działa rozluźniająco na mięśnie przykręgosłupowe i układ nerwowy.
Źródła występowania: mięso (nerki, wątroba), ryby, jaja, nabiał, małże i inne owoce morza.

Cynk
Mikroelement pełniący szereg istotnych funkcji w organizmie. Niezbędny w procesach immunologicznych, wpływa na układ rozrodczy, przyspiesza gojenie się ran, ma działanie antyoksydacyjne, wpływa na budowę i działanie błon komórkowych. Co więcej, warunkuje odczuwanie smaków, ponieważ wpływa na prawidłowe czynności kubków smakowych zlokalizowanych na języku. Pełni też role w układzie krwiotwórczym, uczestnicząc w procesach powstawania erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, które transportują tlen po organizmie. Cynk bierze udział w wytwarzaniu białek, przemianach tłuszczy i węglowodanów dostarczonych wraz z pożywieniem. Ma zbawienny wpływ na sierść, skórę oraz pazury gdyż przyspiesza procesy złuszczania i odnowy naskórka, pobudzą wzrost sierści. Niedobory objawiają się obniżoną odpornością organizmu na infekcje, zahamowaniem wzrostu, niepłodność u samców, trudnym gojeniem się ran, wypadaniem sierści.
Źródła występowania: wątroba (cielęca, wieprzowa), pestki dyni, sezam, mięso wołowe i wieprzowe, jaja, łosoś świeży.