Kurczak w psiej diecie
Kurczak jest jednym z najczęściej podawanych psom białek. Znajduje się zarówno w karmach komercyjnych, przekąskach jak i w dietach domowych, a także w modelu diety biologicznie odpowiedniej żywności raw (BARF). W porównaniu z innymi źródłami białka zwierzęcego, jest bardzo popularny dzięki swojej niskiej cenie, łatwej dostępności i wysokiej strawności.
Jednak kurczak nie ma tylko zalet. Istnieją kontrowersje dotyczące jego możliwości wywoływania alergii, wartości odżywczych różnych części mięsa i bezpieczeństwa podawania kości. Niniejszy artykuł przeanalizuje zalety kurczaka w psiej diecie, jego wpływ na zdrowie i potencjalne ryzyko.
Właściwości mięsa kurczaka
Wskaźniki chemiczne i odżywcze kurczaka
Mięso kurczaka jest bogatym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej i zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy niezbędne do życia. Zawartość mikroelementów i tłuszczu w tuszy może się różnić w zależności od części.
Makroskładniki (na 100 g mięsa, surowego)
Składnik |
Pierś |
Udo |
Skrzydło |
Wątróbka |
Białko |
21–24 g |
18–21 g |
18–20 g |
16–18 g |
Tłuszcz |
1–3 g |
4–7 g |
7–10 g |
4–5 g |
Kalorie |
110–120 kcal |
140–160 kcal |
190–200 kcal |
130–140 kcal |
Mięso z piersi kurczaka jest często polecane psom z nadwagą lub problemami metabolicznymi, ponieważ jest najchudsze i najbogatsze w białko. Psy aktywne mogą skorzystać z ud, ponieważ zawierają więcej tłuszczu i więcej energii.
Witaminy i mikroelementy
- Witaminy z grupy B są niezbędne do metabolizmu energii i funkcjonowania układu nerwowego
- Fosfor (P) jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu komórkowego i mineralizacji kości
- Selen (Se) jest silnym antyoksydantem, który pomaga wzmocnić odporność
- Tauryna, która jest obecna w sercach kurczaków, jest ważna dla zdrowia wzroku i serca
- Chociaż wątróbka kurczaka jest bogata w żelazo i witaminę A, nadmiar może powodować hiperwitaminozę A.
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania psom mięsa kurczaka

- Źródło wysokiej jakości białka — białko mięsa kurczaka ma wysoką wartość biologiczną (BV ~79), co oznacza, że organizm psa dobrze przyswaja aminokwasy
- Łatwostrawność: mięso drobiowe jest łatwiejsze w trawieniu niż czerwone mięso, więc jest dobre dla psów, które mają wrażliwy układ pokarmowy
- Wspiera kondycję skóry i sierści — aminokwasy siarkowe, takie jak cysteina imetionina, są odpowiedzialne za syntezę keratyny
- Odbudowa i wzrost mięśni — leucyna i izoleucyna pomagają odbudowywać tkanki mięśniowe po wysiłku
- Wzmacnia odporność — selen i cynk są niezbędne do funkcjonowania układu odpornościowego
Kości z kurczaka
Nie podawaj psom gotowanych kości kurczaka. Kiedy kości są gotowane, stają się kruche i łatwo się łamią, co powoduje ostre krawędzie, które mogą powodować perforacje jelit i żołądka lub niedrożność przewodu pokarmowego.
Surowe kości natomiast wymagają kontroli. W diecie BARF stosuje się surowe kości z mięsem, takim jak szyje lub skrzydełka, ale tylko u psów, które są przyzwyczajone do ich spożycia. Kości powinny być podawane pod nadzorem i dopasowane do wielkości psa.
Mięso z kurczaka a alergie
Jednym z najczęstszych alergenów psów jest kurczak. Nadwrażliwość na białka drobiowe stanowi około 10–15 procent przypadków alergii pokarmowych u psów.
Najczęstsze objawy alergii pokarmowej:
- świąd skóry
- nadmierne drapanie
- przewlekłe zapalenia uszu
- biegunka, wymioty, gazy
- lizanie łap i zabarwienie skóry
W przypadku wystąpienia alergii zaleca się dietę eliminacyjną, czyli całkowite wyeliminowanie kurczaka z diety przez co najmniej osiem tygodni. Następnie należy obserwować reakcje organizmu.
Jakie składniki kurczaka są najlepsze dla psów?
Część mięsa |
Właściwości |
Dla jakich psów? |
pierś |
chude, lekkostrawne, bogate w białko |
psy z nadwagą, alergii |
uda |
więcej tłuszczu i kolagenu |
psy aktywne, szczenięta |
serce |
wysoka zawartość tauryny |
psy z problemami sercowymi |
wątróbka |
bogata w witaminę A i żelazo |
w małych ilościach, psy anemiczne |
szyje i szyjki |
naturalne źródło wapnia (w BARF) |
psy przyzwyczajone do surowych kości |
Kurczak od hikiki
W trosce o zdrowie psów, hikiki oferuje smaczki z najwyższej jakości mięsa z kurczaka. Ręcznie krojona, suszona w niskiej temperaturze pierś z kurczaka jest idealnym rozwiązaniem dla czworonogów, które tolerują ten rodzaj mięsa. Bogate w białko, niskotłuszczowe. Przekąski, smaczki czy gryzaki są w 100% naturalne, bez dodatków konserwantów, gliceryny czy sztucznych składników.

Pierś z kurczaka w formie ręcznie krojonych, cienkich pasków doskonale sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Przekąska jest niskokaloryczna dlatego może być podawana pieskom, które muszą uważać na kalorie.
Gryzak z piersi kurczaka idealnie czyści zęby. Forma gryzaka pozwoli rozładować stres i zająć psa na chwilę.
W ofercie hikiki są również przekąski z dodatkiem marchwi w stosunku 75% mięsa z piersi kurczaka i 25% marchwi. Dodatek marchwi wprowadza beta-karoten, luteinę oraz witaminy A, C, K oraz kwas foliowy. Przekąska z dodatkiem marchwi, wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na wzrok.
Podsumowanie
Kurczak jest dobrym źródłem białka, aminokwasów i mikroelementów dla psa. Jest idealny dla psów z wrażliwym przewodem pokarmowym, ponieważ jest lekki i nie zawiera tłuszczu.
Jednak:
• Gotowane kości kurczaka są niezwykle niebezpieczne i mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne.
• Jeśli masz objawy alergii, należy unikać kurczaka, ponieważ jest to powszechny alergen.
Pierś (dla wrażliwych psów), uda (dla aktywnych), serce (dla zdrowia serca) i wątróbka (w umiarkowanych ilościach) to najbardziej wartościowe części.